An Edwardian Front Garden in Central Winchester

The Brief

My clients wanted to improve the kerbside appeal of the front garden of their Edwardian semi, maximise the ‘wasted’ space and create a welcoming entrance to their home. They wanted a low maintenance design in keeping with the period of the house. The poor chalky soil and rain shadow next to the house presented challenging conditions for the existing plants that kept failing. Practically the space had to enable access to and from the front door and access to the garage.

My Design

I created a formal, circular gravel garden softened with fragrant planting. A brick edged gravel circle visually enlarges the garden and disguises the unusual shape of the space. The circle has a central topiary focal point and is bisected with low box hedging that also lines the feature path from gate to front door. Plants around the circle are of restricted height to retain the visual impact of the topiary with the edges of the garden featuring taller plants to give balance.

A low lavender hedge separates the gravel garden from the newly laid brick and gravel drive and acts as a foil to the planting. I used a restricted palette of colours; purples and greens with splashes of pink and white, and scented shrubs of thyme, sage, marjoram and lavender. The large expanse of neighbouring wall is softened with evergreen climbers and flowering climbers over the door decorate the front of the house. The result is a beautiful easy to maintain garden that creates an inviting and stylish entrance.

< Back to Portfolio